'

Pana la -50% reducere in Brands Sale

Vederea: partile ei si cum functioneaza

13.10.2022

Ochii sunt un organ care se afla in cavitatea osoasa a craniului, numita orbita. Partea sa externa este formata din gene, pleoape si sprancene care ii protejeaza impiedicand patrunderea anumitor substante, astfel mentinandu-i umezi, curati si lubrifiati.

Daca te intrebi cum se formeaza imaginile, in continuare gasesti cateva informatii.

Cand lumina trece prin cornee si cristalin prin pupila, pe retina se formeaza o imagine reala, inversata. Aceasta inversare se produce datorita densitatilor diferite ale zonelor prin care trece lumina, astfel incat razele de lumina superioare sunt proiectate pe partea inferioara a retinei si cele inferioare pe partea superioara.


Anatomia ochiului

Sclera

Sclera sau culoarea alba a ochilor nostri, este o membrana formata din colagen care, pe langa protejarea ochiului, regleaza trecerea luminii. In aceasta parte a ochiului se afla muschii care misca globul ocular, iar partea frontala a acestuia continua cu corneea.

Coroida

Coroida este o membrana intunecata care se afla intre sclera si retina. Misiunea sa principala este de a hrani retina prin numeroasele sale vase de sange.

Corneea

Corneea este un tesut transparent, avascular al ochiului, format din cinci straturi: epiteliul, membrana Bowman, stroma, membrana Descemet si endoteliul.

Cele doua functii principale ale sale sunt protectia continutului intraocular si refractia luminii. Reprezinta aproape 80% din puterea totala de refractie.

Corpul ciliar

Corpul ciliar este alcatuit din tesut care inconjoara cristalinul natural al ochiului. Acestea sunt fibre musculare care ajuta cristalinul sa-si mentina forma. Marimea pupilei si forma cristalinului se schimba atunci cand ochiul se concentreaza asupra unui obiect. De asemenea, este responsabil pentru secretarea umorii apoase in segmentul anterior al ochiului.


Pupila

Pupila este partea ochiului, sau punctul negru (gaura) pe care il avem in iris, care se contracta (mioza) si se dilata (midriaza) pentru a regla trecerea luminii care va ajunge in final la retina. In intuneric pupila se dilata pentru a capta mai multa lumina si se contracta (se micsoreaza), atunci cand mediul este foarte luminos.

Iris

Irisul este cercul colorat din jurul pupilei care permite pupilei sa se dilate. Aceasta parte a ochiului are culoare datorita celulelor cu pigment numit melanina si melanocite.


Retina

La randul ei, retina este responsabila de primirea stimulilor de lumina prin celulele sale receptoare: bastonase (intensitatea luminii) si conuri (culoare). Fovea este cea care contine conurile, care este locul unde ajunge fasciculul de lumina din axa vizuala.

Rolul retinei este fundamental pentru simtul vederii noastre, deoarece va depinde de modul in care acea imagine ajunge la creier, o interpreteaza si devine viziunea pe care o vom vedea mai tarziu.

Umoarea apoasa

Umoarea apoasa este un fluid limpede intre cornee si cristalin. Functia sa este de a mentine forma convexa a corneei prin exercitarea unei presiuni asupra acesteia, mentinand-o curbata spre exterior.

Cristalinul (lentila ochiului)

Lentila este cristalinul natural pe care il are ochiul nostru si care in timp isi pierde elasticitatea si devine tulbure, formand o cataracta. Este responsabil de reglarea focalizarii, permitand o claritate mai mare sau mai mica, adaptandu-si forma de la mai concava la mai convexa datorita muschilor ciliari.

Umoarea vitroasa

Umoarea vitroasa este lichidul asemanator jeleului care se gaseste in cea mai mare parte a globului ocular. Isi mentine forma rotunda, intre retina si spatele cristalinului.

Nervul optic

Nervul optic este responsabil pentru trimiterea de semnale si informatii de la ochi la creierul nostru pentru a fi procesate de cortexul vizual, hipotalamus si lobul occipital.


In continuare iti deslusim unele dintre principalele recomandari de urmat pentru ati mentine ochii sanatosi:

  • Ai grija de alimentatia ta: printr-o dieta bogata in vitaminele A si C, esentiale pentru vedere, precum morcovi, sparanghel, caise si nectarine, si produse lactate;
  • Tineti ochii hidratati: mai ales daca sunteti obisnuiti sa lucrati multe ore in fata computerului sau in medii foarte uscate sau umede;
  • Iluminare corecta: oboseala vizuala poate fi prevenita cu o iluminare adecvata. Astfel evitam efortul excesiv atunci cand lucram sau citim, mai ales in mediile de birou;
  • Purtati ochelari de soare cu filtre pentru razele ultraviolete;
  • Invata sa-ti relaxezi ochii: specialistii recomanda tehnici de schimbare a focalizarii.

Dorim sa ne asiguram ca ai grija de ochii tai de aceea te indrumam sa te programezi online la o consultatie gratuita in cadrul magazinelor noastre Optiplaza unde vei avea parte de consiliere de specialitate si raspunsuri la intrebarile tale.

Sursa foto: Shutterstock.com

Autor: Madalina G.


Cookie-urile, precum si datele cu caracter personal, sunt importante pentru ca site-ul sa poata functiona in conditii optime. Pentru a va oferi o experienta cat mai buna, foloseste cookies ca sa tina minte faptul ca v-ati inregistrat pe site, sa colecteze statistici anonime, sa va poata oferi functii avansate, precum si sa va livreze continut personalizat de marketing.