
Indiferent ca vrei sa inlocuiesti ochelarii de vedere sau sa treci direct la lentilele de contact, este nevoie de informatii bine structurate care sa te ghideze catre alegerile potrivite. Asa cum stim, trecerea de la ochelari la lentile nu se face de pe o zi pe alta, dar asta nu inseamna ca procesul este unul complicat. Dimpotriva, exista numeroase beneficii despre care discutam chiar in acest ghid.
- Cine poate folosi lentile de contact
- Avantajele lentilelor de contact
- Tipuri de lentile de contact
- Cum aplici lentilele de contact
- Sfaturi pentru intretinerea lentilelor de contact
- Care sunt riscurile purtarii lentilelor de contact
- Intrebari frecvente
Cine poate folosi lentile de contact
Lentilele de contact pot fi recomandate oricarei persoane care are nevoie sa corecteze anumite probleme de vedere, cum ar fi: miopia, hipermetropia, astigmatismul sau presbiopia.
Avantajul lor este ca permit o mai buna corectie optica in anizometropie - afectiune in care puterea de refractie a celor doi ochi este diferita, de aceea lentilele sunt recomandate mai ales persoanelor care au diferente mari de dioptrii intre cei doi ochi.
Persoanele care sufera de prezbiopie (afectiune care apare, de regula, dupa varsta de 40 de ani si se manifesta prin incapacitatea de a mai vedea clar obiectele de aproape) sau de astigmatism (vederea neclara, atat de la distanta, cat si de aproape) pot folosi lentile de contact bifocale, lentile torice sau combinatii ale acestora.
In plus, avand si un rol terapeutic, lentilele pot fi recomandate in unele boli oculare, cum ar fi keratita.
De asemenea, lentilele de contact pot fi folosite pentru schimbarea culorii irisului, chiar si de persoanele care nu au probleme de vedere.
Pot exista, insa, si cateva restrictii si situatii in care o persoana nu poate purta lentile de contact: persoanele care sufera de sindromul ochiului uscat sau care sunt alergice la substantele dezinfectante.
Avantajele lentilelor de contact
Tot mai multe persoane aleg sa inlocuiasca traditionala pereche de ochelari de vedere cu lentilele de contact. Motivele pentru care recurg la aceasta decizie sunt destul de variate. In primul rand, spre deosebire de ochelarii clasici, in care diferenta dintre cei doi ochi nu poate fi mai mare de 2-3 dioptrii, lentilele permit o corectie mult mai buna si pot fi alese in functie de nevoile fiecarui ochi. Un alt avantaj important este ca lentilele de contact ofera un camp vizual complet, care iti permite sa vezi din orice unghi, imbunatatesc vederea periferica, si, practic poti vedea normal fara sa fie nevoie sa ridici capul, sa il inclini pentru a-ti „ajusta” vederea in functie de lentila, asa cum se intampla in cazul ochelarilor traditionali. Acesta este un beneficiu mai ales pentru conducatorii auto.
De asemenea, persoanele active care practica diverse sporturi se pot bucura de mai mult confort purtand lentile de contact. Nu se aburesc, nu duci grija lor, iti permit purtarea ochelarilor de soare, a celor de protectie, de ski, nu exista riscul sa le scapi si sa le deteriorezi in timp ce alergi sau faci miscare, asa cum se intampla in cazul ochelarilor clasici. In conditii de vreme ploioasa, poti vedea fara probleme, pentru ca precipitatiile nu se pot depune pe suprafata lentilelor si nu te vor incomoda.
In plus, lentilele ofera un confort estetic, nemaifiind nevoie sa iti alegi ramele, culoarea, designul ochelarilor potriviti. Acest beneficiu este important mai ales pentru persoanele care au dioptrii mari. In cazul acesta, ochelarii clasici pot fi incomozi si inestetici, deoarece au lentile groase si grele.
Tipuri de lentile de contact

Lentilele de contact pot fi o solutie usoara, discreta si eleganta. Ele sunt adaptate in functie de cerintele, nevoile si afectiunile pacientilor. De aceea, exista mai multe tipuri de lentile, clasificate dupa mai multe criterii:
In functie de durata de valabilitate, pot exista:
- Lentile de contact de unica folosinta sau cu inlocuire zilnica – se pot utiliza 12-24 de ore, dupa care se arunca. Pot fi folosite ocazional, de exemplu, la un eveniment important sau in diferite competitii sportive, in activitati fizice, dar si atunci cand doresti sa faci trecerea de la ochelari la lentile si vrei sa le testezi pentru a te acomoda cu ele;
- Lentile de contact reutilizabile – pot fi bilunare sau lunare. Perioada lor de intrebuintare nu poate depasi 7 zile, 14 zile sau 30 de zile consecutiv. Se pot purta pe durata intregii zile, iar la finalul acesteia, se dau jos, se curata cu substante speciale si se pastreaza in solutie cel putin 6-8 ore;
- Lentile de contact trimestriale – perioada de valabilitate recomandata este de maximum 90 de zile;
- Lentile de contact cu purtare extinsa – au avantajul ca pot fi purtate si noaptea (ocazional);
- Lentile de contact anuale sau cu purtare continua – sunt durabile la depunerile proteice, rezistente si pot fi utilizate atat ziua, cat si noaptea, timp de cateva luni sau 1-2 ani. Totusi, este recomandat ca acest tip de lentile sa se poarte cel mult 10-12 ore pe zi si sa se indeparteze seara, inainte de culcare.
Timpul indelungat petrecut in fata ecranelor digitale cat si in mediile ventilate artificial pot provoca oboseala sau iritatie la nivel ocular. Lentilele de contact Acuvue® Oasys with Hydraclear® Plus sunt inspirate din fiziologia filmului lacrimal, functionand in armonie cu ochiul uman, pentru a reduce senzatiile de disconfort. Datorita tehnologiei Hydraclear® Plus, filmul lacrimal este stabilizat, reducand astfel senzatia de uscaciune si mentinand hidratarea. O alta caracteristica specifica tuturor lentilelor Acuvue® este ca blocheaza peste 98% din radiatiile solare UVB si 85% din razele UVA, considerate daunatoare.
In functie de tipul de material folosit, pot exista:
- Lentile de contact moi – pot fi confectionate din hidrogel sau din silicon-hidrogel, doua materiale moi si flexibile, care permit oxigenului sa patrunda catre cornee, mentinand ochiul in siguranta si sanatos. De regula, lentilele moi din hidrogel se recomanda persoanelor care au ochii sensibili. Dezavantajul lor este ca nu pot fi purtate mai mult de opt-zece ore pe zi si au o transmisibilitate a oxigenului mai mica fata de lentilele moi din silicon-hidrogel. Acestea din urma transfera oxigenul cu ajutorul siliconului si au avantajul ca pot fi purtate in mod continuu chiar si cateva zile;
- Lentile de contact rigide – sunt confectionate dintr-un polimer biocompatibil, de calitate superioara, permeabil la oxigen care, de regula, se utilizeaza pentru imbunatatirea acuitatii vizuale in cazul unor afectiuni precum ectazii corneene secundare, keratoconus, distrofie pellucida - suprafata corneei fiind neregulata, razele de lumina se reflecta inegal. Astfel, imaginile formate sunt distorsionate si pot fi corectate cu ajutorul unor lentile de contact rigide. Ele pot aplatiza portiunile neregulate ale corneei si pot transforma un astigmatism neregulat, intr-unul regulat.
In functie de afectiunea pe care o trateaza
Pentru miopie si hipermetropie, se utilizeaza lentilele de contact monofocale. In cazul miopiei, persoanele care manifesta o astfel de problema intampina dificultati in a vedea clar obiectele aflate la distanta, in timp ce persoanele cu hipermetropie pot vedea foarte bine obiectele aflate la distanta, dar nu pot focusa imaginea pe cele aflate in apropierea lor.
Pentru diferitele forme de astigmatism (miopic simplu, miopic compus, hipermetropic simplu, hipermetropic compus, mixt), se pot utiliza lentile de contact torice. Persoanele cu astigmatism nu pot focusa lumina intr-un singur punct pe retina, ci in mai multe, avand astfel, vederea incetosata, dublata pe un ax (vertical, orizontal sau oblic). Aceasta poate fi corectata prin lentile de contact torice, cum sunt si lentilele de contact Acuvue® Oasys for Asigmatism cu inlocuire la doua saptamani si care au o optica avansata, ce permite refocalizarea luminii intr-un singur punct, pentru o vedere impecabila, clara.
Descopera aici intreaga gama de lentile de contact pentru corectarea astigmatismului
Pentru prezbiopie, se pot utiliza lentile de contact bifocale sau progresive (multifocale). Prezbiopia se manifesta prin pierderea capacitatii de a focaliza obiectele apropiate si poate aparea odata cu inaintarea in varsta. Lentilele progresive (multifocale) te ajuta sa vezi bine de la orice distanta.
Descopera aici intreaga gama de lentile de contact pentru corectarea prezbiopiei
Cum aplici lentilele de contact

In prima faza, multe persoane se pot acomoda mai greu cu acest pas, insa aplicarea lentilelor nu este un procedeu complicat, ci tine mai mult de obisnuinta si de respectarea catorva pasi.
In primul rand, mainile trebuie dezinfectate corect si uscate cu un prosop care nu lasa scame sau alte impuritati.
In cazul in care lentila este noua si esti la prima purtare, este bine sa verifici dioptriile si termenul de valabilitate de pe cutie.
Daca totul este in regula, dupa ce ai scos lentila din suportul ei, asaz-o pe varful degetului aratator, asigura-te ca lentila nu este pe dos, ci in pozitia corecta, adica arata ca o cupa (castron) cu marginile in sus, fara sa fie evidentiate in exterior.
Cu mana libera, trage usor in jos pleoapa inferioara si pune lentila pe marginea pupilei sau in zona alba a ochiului, privind in sus. Elibereaza apoi usor pleoapele, priveste in jos si inspre nas, inchide ochiul si clipeste usor, lasand lentila sa se aseze singura in pozitia potrivita. Repeta aceeasi procedura pentru celalalt ochi.
Daca observi ca lentila de contact prinde o bula de aer intre ea si suprafata ochiului, inchide pleoapele si misca globii oculari stanga-dreapta, sus-jos. Poti aplica si un masaj usor pe suprafata pleoapelor. Daca bula de aer este in continuare prezenta, recomandat este sa scoti lentila si sa o aplici din nou.
Daca apare senzatia de arsura, de corp strain in ochi sau roseata, indicat este sa scoti lentila, sa examinezi cu atentie daca este curata si nu are impuritati, iar daca este deteriorata, inlocuieste-o cu o lentila noua. In cazul in care disconfortul persista dupa reaplicarea lentilei, este recomandat sa contactezi medicul oftalmolog. Este posibil ca ochiul sa se fi iritat sau sa fie nevoie de aplicarea unor lacrimi artificiale pentru cresterea confortului.
Sfaturi pentru intretinerea lentilelor de contact

In afara de lentilele de contact de unica folosinta (care sunt aruncate dupa prima utilizare si nu mai necesita curatare) si de lentilele de contact cu purtare indelungata (care pot fi purtate 2-3 zile continuu), celelalte tipuri de lentile trebuie curatate zilnic. Procesul este unul simplu, insa trebuie efectuat dupa fiecare purtare.
In primul rand, dupa utilizare, lentilele trebuie depozitate intr-un recipient special, numit lenscase si care este compartimentat diferit pentru lentila de la ochiul stang si cea de la ochiul drept.
Locul fiecarei lentile trebuie respectat, mai ales in situatia in care ai dioptrii diferite. In plus, eviti transmiterea anumitor afectiuni de la un ochi la altul. In cazul in care la ochiul stang apare conjunctivita, de exemplu, o poti transmite ochiului drept atunci cand pui lentila dreapta in recipientul stang in care a stat lentila infectata.
Pentru intretinerea corecta a lentilelor de contact, pe langa lenscase, este nevoie si de o solutie de curatare. Pe durata purtarii, lentilele de contact pot capta o serie de impuritati, praf, alergeni. Pentru a evita iritatiile sau alte probleme, lentilele se vor curata dupa fiecare purtare cu o solutie speciala pentru hidratarea, curatarea, clatirea, dezinfectarea si pastrarea acestora.
ReNu MultiPlus® este un tip de produs special gandit pentru intretinerea lentilelor. El contine un ingredient care indeparteaza depunerile de proteine si te ajuta sa cureti si sa dezinfectezi lentilele cat mai eficient.
Cum se indeparteaza si se curata lentilele
Spala-te foarte bine pe maini cu apa si sapun, pentru a indeparta orice microb, sterge mainile cu un prosop de hartie care sa nu lase scame, apoi, cu buricele degetului aratator si al degetului mare, prinde marginile lentilei si indeparteaz-o usor de pe ochi. Pune lentila in palma, toarna 2-3 picaturi de solutie pe fiecare parte si, cu buricul degetului aratator, apasa si maseaza lentila prin miscari circulare cateva secunde. Apoi, in fiecare compartiment al lenscase-ului, aplica solutie de curatare si pune lentila in el, astfel incat fiecare sa fie acoperita complet de solutie.
Repeta pasii pentru cealalta lentila, apoi lasa-le pe ambele in solutie cel putin 6-8 ore pentru curatare, dezinfectare si lubrifiere. De asemenea, pentru o intretinere corecta, lentilele de contact trebuie purtate de o singura persoana si nu se imprumuta altui purtator.
Pentru curatare sau clatire, nu folosi apa de la robinet, deoarece aceasta poate contine bacterii care ajung pe lentila si iti pot cauza infectii serioase.
Care sunt riscurile purtarii lentilelor de contact
Lentilele de contact au numeroase avantaje si beneficii, insa nerespectarea anumitor recomandari poate duce la aparitia unor simptome neplacute: senzatie de corp strain, intepaturi, arsuri, infectii cauzate de suprautilizare. Problemele care pot aparea nu sunt grave, atunci cand sunt depistate la timp si se actioneaza de la primele semne. Iata cateva riscuri la care trebuie sa fii atent:
- In cazul in care lentilele sunt utilizate o perioada mai lunga de timp decat cea specifica produsului, exista riscul ca ochiul sa nu mai fie oxigenat si hidratat corect. Astfel, corneea se poate umfla, apar eroziunile corneene, edemul cornean, roseata. Chiar daca noile lentile de contact folosesc materiale permeabile pentru oxigen, dupa perioada de purtare recomandata, ele isi pierd din transmisibilitate si se degradeaza. De aceea, este important sa respecti termenul de utilizare;
- Aparitia unei infectii coreene poate fi semnalata prin simptome precum: durere in jurul ochiului, sensibilitate la lumina, lacrimare abundenta, inrosirea zonei ochiului. In acest caz, lentilele trebuie scoase si cel mai indicat este sa te programezi de urgenta pentru un consult oftalmologic;
- Conjunctivita giganto-papilara (o forma de conjunctivita alergica) poate aparea ca urmare a depunerilor de proteine pe suprafata lentilei si are ca simptome: vedere incetosata, sensibilitate la lumina, senzatie de mancarime sau arsura a ochilor. Pentru a evita o astfel de problema, lentilele trebuie dezinfectate corect, respectand conditiile de igiena, iar termenul de purtare nu trebuie depasit.
Intrebari frecvente
In final, iata cateva clarificari suplimentare si raspunsuri la unele dintre cele mai des intalnite intrebari legate de subiectul lentilelor de contact.
1. Pot sa inot cu lentilele de contact? Recomandat este sa eviti contactul lentilelor cu orice fel de sursa de apa, indiferent ca vorbim despre cea de la piscina, mare, robinet, cada sau dus. Lentilele pot retine pe suprafata lor bacterii si chimicale ce se regasesc in orice sursa de apa, ceea ce poate duce la infectarea sau iritarea ochilor. Ca masura importanta, poti alege ochelari de inot de tip „goggles“, care nu permit patrunderea bacteriilor la nivelul ochilor.
2. Ce se intampla daca adorm cu lentilele? De regula, lentilele care pot fi purtate pe timp de noapte permit sa treaca mai mult oxigen spre cornee, astfel incat ochii tai nu vor fi foarte inflamati a doua zi. Totusi, este recomandat sa nu le utilizezi peste noapte prea des, deoarece acest lucru poate duce la edem cornean. De asemenea, din cauza prezentei lentilei pe suprafata ochiului pe timp de noapte, poate aparea senzatia de corp strain in ochi.
3. Exista riscul ca lentila sa ramana blocata sub pleoapa superioara sau in spatele ochiului? In cazul in care se intampla acest lucru, lentila se poate indeparta rapid, masand usor pleoapa superioara cu miscari repetitive catre coltul exterior al ochiului. De asemenea, poti folosi solutie salina, care va deplasa lentila usor. Trebuie sa stii ca lentila nu are unde sa alunece in spatele ochiului, astfel ca, la un moment dat, va iesi cu siguranta de pe suprafata ochiului. Cu toate acestea, daca au trecut mai multe minute/ore de la incercare si nu ai reusit sa le indepartezi, cel mai bine este sa apelezi la un specialist care sa te ajute.
4. La cat timp trebuie schimbat recipientul pentru pastrarea lentilelor? Utilizand zilnic recipientul, in interiorul lui se pot depune bacterii sau microorganisme. De aceea, acesta trebuie curatat si dezinfectat zilnic cu solutie speciala si este necesar sa fie inlocuit odata cu solutia de intretinere (la aproximativ la 3 luni).
5. Cum pot face trecerea de la ochelari la lentile de contact? Chiar daca esti deja purtator de ochelari de vedere, trecerea la lentile de contact se poate face in urma unui consult oftalmologic si cu prescriptia oferita de medicul oftalmolog sau de catre optometrist.
Asadar, folosite si intretinute corect, lentilele de contact raman o alternativa foarte buna pentru persoanele care doresc sa nu poarte ochelari si sa obtina mai mult confort. Exista numeroase categorii, astfel ca pot fi adaptate usor si elegant nevoilor, problemei si afectiunii care trebuie corectate.
Sursa foto: Shutterstock