Pana la -50% reducere in Brands Sale

Riscurile fumatului asupra vederii

03.10.2022

Tutunul este o planta. Frunzele sale sunt fumate, mestecate sau adulmecate pentru o varietate de efecte.

Tutunul conține substanța chimică numita nicotina, care da dependenta.

Fumul de tutun contine peste 7.000 de substante chimice, dintre care cel putin 70 sunt cunoscute ca provoaca cancer.

Cred ca toti stim ca fumatul este grav daunator asupra intregului corp insa nu toti avem informatiile complete legate de riscurile fumatului strict asupra vederii noastre.


Substantele nocive din tutun accelereaza imbatranirea retinei, determinand deteriorarea ulterioara a vederii. Cei care sufera de aceasta vor avea probleme in a se concentra asupra obiectelor si a diferentia cele mai mici detalii atunci cand desfasoara activitati precum citirea sau introducerea atei in ac.

O alta structura care este deosebit de sensibila la afectarea mediata de tutun este nervul optic, in care au fost descrise unele neuropatii optice toxice. Principalul simptom al acestei patologii este pierderea vizuala lent progresiva. Pacientul incepe sa vada neclar in centru si, pe masura ce boala progreseaza, acuitatea vizuala scade.

Aceasta pierdere a vederii este de obicei egala la ambii ochi, desi uneori, in fazele initiale, poate predomina la unul mai mult decat la celalalt. In plus, poate exista o alterare a perceptiei culorilor, cunoscuta sub numele de discromatopsie.

La fel, tutunul poate agrava alte patologii oculare precum alterari ale suprafetei oculare (dintre care se remarca sindromul de ochi uscat), glaucomul, si unele afectiuni inflamatorii precum blefarita, uveita, conjunctivita etc.


Va recomandam sa cititi alte informatii pretioase despre afectiunile oculare precum:

Blefarita: care sunt cauzele, simptomele si tratamentul aici.

Conjuctivita: cauze, diagnostic si tratament aici.

Glaucom: cauze, diagnostic si tratament aici.

Sindromul de ochi uscat: cauze, simptome si tratament aici.

In cazul ochiului uscat, aceasta tulburare apare atunci cand nu sunt produse suficiente lacrimi. Tutunul agraveaza simptomele prin cresterea uscaciunii si iritatiei ochilor.


Toxinele produse de tutun pot afecta si tesuturile din jurul ochilor. Astfel, fumatorul va suferi de pungi sub ochi si este mai frecvent ca acesta sa sufere de alterari la nivelul pleoapelor precum iritatii si inflamatii. In mod similar, tutunul poate declansa tulburari precum orbitopatia tiroidiana. Este frecventa la femeile fumatoare si poate provoca exoftalmie (ochi bombati).

Informatii pretioase despre Exoftalmie care sunt cauzele si cum te poti trata, gasesti aici.

In urma informatiilor detaliate mai sus, fara indoiala, tutunul produce riscuri importante pentru sanatatea ochilor si pentru sanatatea in general.

Sursa foto: Shutterstock




Cookie-urile, precum si datele cu caracter personal, sunt importante pentru ca site-ul sa poata functiona in conditii optime. Pentru a va oferi o experienta cat mai buna, foloseste cookies ca sa tina minte faptul ca v-ati inregistrat pe site, sa colecteze statistici anonime, sa va poata oferi functii avansate, precum si sa va livreze continut personalizat de marketing.