'

Pana la -50% reducere in Brands Sale

Ce diferente sunt intre Oftalmolog si Optometrist

07.10.2022

Multi pacienti se intreaba: cui trebuie sa cerem o vizita atunci cand avem o problema vizuala? Cu oftalmologul sau optometristul?

Pentru a va ajuta sa va decideti mai repede deoarece problemele ochilor nostri nu trebuie neglijate ci trebuie rezolvate cat mai repede posibil, impartasim cu dumneavoastra urmatoarele informatii necesare si importante.


Ce este un oftalmolog?

Un oftalmolog este un medic specializat in sanatatea ochilor, care este responsabil cu diagnosticarea, tratamentul si prevenirea patologiilor legate de ochi si vedere, calea optica si anexele, cum ar fi pleoapele, calea lacrimala si muschii suplimentari oculari. Astfel, medicul oftalmolog trebuie sa aiba licenta in Medicina si ulterior sa efectueze o specializare in Oftalmologie. Aceasta pregatire va permite sa accesati titlul de Medic Specialist in Oftalmologie.

Va prezentam unele dintre competentele unui medic oftalmolog:

 - Diagnosticul bolilor oculare;

 - Aplicarea laserului si/sau interventia chirurgicala;

 - Implantarea lentilelor intraoculare;

 - Reteta de medicamente;

 - Vizita de consultatie pentru explorare vizuala, care include de la masurarea acuitatii vizuale pana la proceduri exploratorii complexe;

 - Tratamentul medical si chirurgical al patologiilor oculare;

 - Prevenirea problemelor vizuale;

 - Efectuarea testelor de diagnostic oftalmologic.


Ce este un optometrist?

Optometristul, care este cunoscut si ca optician, asigura ingrijirea primara in sanatatea vizuala si se deosebeste de medicul oftalmolog prin faptul ca nu este medic, ci are o diploma in Optica si Optometrie.

Functia principala a optometristului este de a preveni, detecta si rezolva problemele vizuale. Acesta se ocupa de depistarea modificarilor refractive oculare ce pot fi corectate prin sisteme optice (ochelari si lentile de contact), aplica terapie vizuala, propune educatie vizuala, contactologie si tehnici de igiena vizuala.

Mai jos va prezentam unele dintre competentele unui medic optometrist:

 - Detectarea pierderii vederii (primul filtru inainte de examenul oftalmologic);

 - Dezvoltarea studiilor de vedere;

 - Determinarea tulburarilor vizuale de refractie si propunerea corectarii acestora;

 - Oferirea de informatii despre terapie vizuala si reeducare;

 - Managementul instrumentelor optice;

 - Efectuarea testelor de diagnostic cu ajutorul echipamentelor imagistice;

 - Prescrierea si adaptarea lentilelor si/sau ochelarilor.


Cand trebuie sa mergem la oftalmolog?

Daca doriti sa efectuati o revizuire periodica a sistemului vizual sau daca doriti sa efectuati un fel de interventie chirurgicala corectiva, va fi necesar ca un medic oftalmolog sa efectueze o examinare si sa stabileasca cel mai potrivit tratament si cea mai buna solutie in cazul dumneavoastra.

Daca aveti orice disconfort, durere, pierderea a vederii sau semne de boala oculara, ar trebui sa mergeti la medicul oftalmolog, deoarece acesta este profesionistul care poate aborda orice tip de problema cu care aveti de-a face la ochi sau zona externa a ochilor. Daca suferiti si de orice patologie precum cataracta, glaucom, dezlipire de retina sau degenerescenta oculara, un specialist in oftalmologie ar trebui sa efectueze o evaluare.

Cand ar trebui sa mergem la optometrist?

De obicei, optometristul consulta primul pacientul cand merge la un control oftalmologic. Dupa examinarea oftalmologica de catre medicul nostru oftalmolog, acesta va poate trimite la un medic optometrist daca acesta considera ca cel mai potrivit tratament pentru a reduce sau trata afectiunea in cauza necesita tratament optic sau optometric.

Trebuie sa mergi la optometrist atunci cand vrei sa-ti reglezi vederea si sa adaptezi lentile sau ochelari, daca trebuie sa faci terapie vizuala si exercitii pentru ochi sau daca ai o problema de vedere scazuta.

Acum ca am dezvaluit diferentele dintre un oftalmolog si un optometrist, vrem sa ne si asiguram ca aveti grija de ochii dumneavoastra de aceea va recomandam sa va programati online la o consultatie gratuita in cadrul magazinelor noastre unde veti avea parte de consiliere de specialitate.

Sursa foto: Shutterstock

Autor: Madalina G.




Cookie-urile, precum si datele cu caracter personal, sunt importante pentru ca site-ul sa poata functiona in conditii optime. Pentru a va oferi o experienta cat mai buna, foloseste cookies ca sa tina minte faptul ca v-ati inregistrat pe site, sa colecteze statistici anonime, sa va poata oferi functii avansate, precum si sa va livreze continut personalizat de marketing.